Att köpa hund

Hunden i naturen

När du äger en större hund innebär det att hunden med jämna mellanrum kommer att behöver vistas utomhus eller i naturen en längre tid för att få stimulans och motion. Många hundägare tar gärna med sig sin hund när de motionerar med cykel eller löpning samt olika typer av friluftslivsaktiviteter. Men vilka regler gäller för hundar i naturen och vilket ansvar har hundägare om något händer?

Koppeltvång

Under vår och sommar, från 1 mars till 20 augusti, råder restriktioner för hundar, vilket innebär att de inte får springa lösa i skog och mark. Men även under resten av året måste hundar hållas under uppsikt av sina ägare för att förhindra att de förföljer eller driver vilda djur. Bäst är att hunden hålls kopplad men i praktiken kan hundägare med mycket vältränade hundar låta dem vara lösa. Oavsett vilket är det alltid hundägarens ansvar att se till att hunden inte stör vilda djur (med undantag vid jakt). Kommuner kan ha egna föreskrifter utöver de nationella reglerna med exempelvis hundförbud inom vissa områden. Eftersom reglerna kan variera mellan olika kommuner måste hundägare ta reda på vad som gäller. Hundförbud brukar vara vanligt på kyrkogårdar, allmänna badplatser samt lekplatser. I naturreservat gäller det alltid att ha hunden kopplad.

Gott djurskydd

Hundägare måste ge ett ”gott djurskydd” för sin hund, vilket är ett krav från Jordbruksverket. Det innebär till exempel att du måste id-märka och registrera din hund. De allra flesta hundägare ser till att deras hund är märkt och tas väl omhand eftersom de ser sin hund som en familjemedlem. Något som de flesta ägare till större hundar har gemensamt är att de tycker om aktiviteter utomhus såsom jakt, friluftsliv eller att spendera mycket tid på den egna tomten. Varför inte nyttja din tomt bättre genom att investera i till exempel ett bastutält? Hos Astro finns flera bra bastutält av god kvalitet att välja mellan. Dessa tält fungerar även som arbetsbod, värmestuga eller som jaktkoja ute i skogen. Tält från Astro är tillverkade i kraftiga material och kan användas året runt. Tältbastun kan sättas upp precis var du vill och har plats för en kamin. De större bastutälten har plats för två kaminer samt kan delas upp i två avdelningar. Astro erbjuder sina kunder snabb leverans och 14 dagars öppet köp.

Ägaransvar

En hundägare har alltid hundra procent ansvar över sin hund. Det innebär att när en olycka sker, oavsett hur, är hundägaren alltid skadeståndsskyldig. Om exempelvis en annan hund tar sig in på dina ägor där din hund är kopplad på lina och din hund skadar den andra hunden är du fortfarande skadeståndsansvarig. Ansvaret gäller dock även ägaren till den andra hunden, vilket innebär att han eller hon är medvållande till skadorna och ansvaret kan komma att jämkas. Därför bör din hemförsäkring innehålla ansvarsförsäkring samt rättsskydd så att du inte drabbas av höga kostnader om din hund orsakar skador.

Du kanske också gillar…