Att köpa hund

Tänk över hundköpet

Det tar tid att få ihop allt kring ett hundköp. Det är lätt att tro att man bara kan köpa första bästa hund men det gäller faktiskt att man tänker över köpet riktigt ordentligt innan processen påbörjas. Här tar vi upp några av de saker man bör tänka efter kring lika extra noga runt.

Har man tid för hunden?

En av de allra första sakerna du bör se till att kolla upp är om man har tid för hunden. Om man arbetar heltid och har flera andra fritidssysselsättningar kan det vara svårt att hinna med att träna med en hund och att sköta den i övrigt. Kanske behöver man strukturera om vardagen. Är det inte något man vill göra kan det vara klokt att vänta med hundköpet.

Finns det en tillräckligt god ekonomi?

Det kostar en del pengar att ha hund. För det första ska hunden köpas och man får räkna med att lägga omkring 10 000 kronor på en renrasig hund. Hunden behöver också olika tillbehör som koppel, bajspåsar och foder. Om det redan är knapert att få pengarna att räcka varje månad kan det vara klokt att överväga hundköpet extra noga. Har man till exempel pengar nog att ta hunden till veterinären vid behov?

Är alla överens om att skaffa hund?

Om familjen innehåller flera medlemmar måste alla vara överens om att skaffa hund. Det kan annars bli en hel del stridigheter kring vem som ska göra vad med hundens skötsel och dessutom måste man ha koll på att man inte längre kommer att kunna åka utomlands eller att sticka iväg över en helg utan att ordna med en hundvakt.

Välja rätt hundras

Se också till att jämföra och tänka över valet av olika hundraser. Vill du ha en stor hund, eller en liten sådan? Du kanske vill ha en hund för jakt eller en som kan vakta din gård? Eller är det en vallande hund som kan hjälpa till med djuren du letar efter? När du jämför hundraserna finns det mycket att titta på och det är inte fel om du har möjlighet att hälsa på olika hunduppfödare så att du kan se raserna livs levande istället för bara på bild. Tänk också på att hundrasernas temperament kan skilja sig en hel del åt. Titta gärna hos Svenska Brukshundsklubben för att se vilka raser som skulle kunna passa just din familj.

Du kanske också gillar…