Att köpa hund

Ska du köpa hund från uppfödare eller inte?

Om man vill köpa en hund behöver man först hitta en hund som är till salu. Hundar till salu finns i flera prisklasser, åldersnivåer och på många platser. Men som hundköpare bör man också ha koll på om man vill köpa hunden från en uppfödare eller om man vill köpa den på annons.

Fördelen med att köpa hund hos hunduppfödare

När man köper sin hund hos en hunduppfödare finns det en hel del fördelar. Man vet till exempel att hunden man köper är renrasig när man får en stamtavla på den och när kenneln är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Det finns inga garantier för det när man köper hunden på en annons i tidningen av en helt okänd person.

En annan fördel med att köpa sin hund hos en seriös uppfödare är att man alltid har någon att vända sig till om man har några frågor kring vård, pälsskötsel, utställning eller något annat. Om man vill ta valpar efter sin hund är det också perfekt att ha kontakt med uppfödaren. Denne kanske har koll på bra hundar för parning.

Att köpa hund på annons

Det kommer ut nya annonser med hundar till salu varje dag och i de allra flesta fall är det inte rasrena hundar som säljs. Det betyder inte att säljaren är opålitlig eller att det är något fel på hundarna men när man väljer att köpa hund från en privatperson istället för från en uppfödare har man inte samma skydd. I regel är dock de hundar som säljs av privatpersoner billigare än hundar som säljs av uppfödare registrerade i Svenska Kennelklubben.

Om hunden visar sig vara sjuk

Att köpa en hund är inte alltid helt lätt. Även om man köper hunden från en seriös uppfödare kan det vara så att hunden visar sig vara sjuk när man får hem del. Det kan vara så att den nyser, den kan vara dålig i magen eller må dåligt på annat sätt. Om problemet inte är allvarligt och man inte kan hänvisa till att uppfödaren vetat om sjukdomen får man i regel stå för eventuell behandling själv. Rör det sig däremot om en ärftlig sjukdom som gör att hunden inte kan användas till det man tänkt ha den till kan säljaren behöva betala tillbaka hela eller en del av köpesumman. Köper man valpen på annons av en privatperson som inte har uppfödning är det dock inte lika lätt att få tillbaka pengarna.

Renrasig hund eller inte?

När det gäller frågan om man ska köpa en renrasig hund eller inte är det väldigt individuellt. Om man vill ställa ut hunden och ta valpar på den rekommenderas det ofta att man köper en renrasig hund. Vill man däremot tävla i olika sporter eller bara ha hunden som sällskap kan en blandras fungera minst lika bra.

Du kanske också gillar…