Olika hundaktiviteter

Den vardagliga skötseln

Det finns vissa krav som ställs gällande hundens vardagliga skötsel. Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om vilket ansvar man förbinder sig till när man skaffar en hund och man får också tips kring vad man bör tänka på gällande skötsel. Här ger vi dig också ett par kloka tips och råd.

Hundens rastning

Hunden måste rastas flera gånger varje dag. Det räcker inte med att ha den i en hundgård eller med att släppa ut den på tomten i fem minuter. En av promenaderna bör också vara längre så att hunden verkligen får sträcka på sig och röra på sig. En valp behöver i regel rastas fler gånger per dag än en vuxen hund.

Utfodring och tillgång till vatten

Hunden ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Hunden ska också få ett bra foder. Antingen kan hunden då ha fri tillgång till fodret eller så portionerar man upp det så att hunden får mat en eller flera gånger per dag. Hunden bör också ha ett ben eller leksaker att kunna tugga på, annars finns det stor risk att hunden börjar tugga på möbler, skor eller liknande.

Pälsvård

Vissa hundraser behöver mer pälsvård än andra. Det är klokt att tänka över redan när man köper hunden. Om man inte har intresse av eller tid att borsta, tvätta och sköta hundens päls flera timmar varje vecka är det kanske inte optimalt att välja en långhårig hund.

Veterinärvård

Om hunden blir skadad eller sjuk kommer också veterinärvård att ingå i hundens skötsel. Det bör man tänka på som hundägare. Kanske behöver man ta ledigt från jobb eller avstå en semester om hunden behöver vård.

Du kanske också gillar…